Astma en COPD
Wat is astma?
Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid. Vaak gaat astma samen met allergie. Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder meer huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels en stuifmeel. Daarnaast kunnen de luchtwegen reageren op rook, chloorlucht, baklucht, temperatuurswisseling, stoom en mist, maar ook op lichamelijke inspanning en verkoudheid of griep. Meestal krijgt u direct klachten, soms pas na uren. In één familie zijn er vaak meerdere mensen met astma.
Meer informatie over astma leest u op de website van het longfonds: Astma | Longfonds
Uw behandelteam bij astma
Samen met uw huisarts en praktijkondersteuner bespreekt u hoe de behandeling eruit gaat zien. Als het wenselijk is, worden andere zorgverleners zoals apotheker, diëtist en/of fysiotherapeut bij uw behandeling betrokken.
Behandeling
U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen kan u de kans op complicaties verkleinen. Indien u rookt, is stoppen met roken het beste medicijn. Uw huisarts en de andere zorgverleners kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma Astma. Dit zorgprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:
- Jaarlijks een uitgebreide controle waarin uw klachten en vragen worden besproken.
- Begeleiding door de huisartsenpraktijk bij het gebruik van uw medicijnen en minimaal één keer per jaar controle van uw inhalatietechniek. U kunt hier ook zelf kijken of u goed inhaleert.
- Leefwijze waaronder bewegen en voeding.
- Zo nodig een blaastest (spirometrie).
Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.
Wat is COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd, waardoor de patiënt last heeft van benauwdheid. De belangrijkste oorzaak is roken, al kan COPD ook veroorzaakt worden door langdurig werken in een omgeving met veel kleine stofdeeltjes die de longen prikkelen. De longslijmvliezen raken permanent ontstoken, waardoor met name de kleine vertakkingen in de longen onherstelbaar beschadigen.
De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van een piepende ademhaling, u gaat hoesten en slijm opgeven. U wordt sneller moe of kortademig van lichte inspanningen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra klachten. Uw huisarts kan met een blaastest, spirometrie genaamd, vaststellen of u COPD hebt.
Meer informatie over COPD leest u op de website van het Longfonds.
Uw behandelteam bij COPD
In samenspraak met u bepalen de huisarts en praktijkondersteuner (POH) hoe uw behandeling eruit gaat zien. Als het wenselijk is, worden de longarts, apotheker, diëtist en fysiotherapeut bij uw behandeling betrokken.
Behandeling
U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen kan u de kans op complicaties verkleinen. Indien u rookt, is stoppen met roken het beste medicijn. Uw huisarts en de andere zorgverleners kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma COPD. Dit zorgprogramma bestaat verder uit de volgende onderdelen:
- Uitgebreide jaarlijkse controle om uw klachten en vragen te bespreken.
- Begeleiding door de huisartsenpraktijk bij het gebruik van uw medicijnen en minimaal één keer per jaar controle inhalatietechniek U kunt hier ook zelf kijken of u goed inhaleert.
- Leefwijze waaronder bewegen en voeding.
- Zonodig een blaastest (spirometrie).
Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.
Lotgenotencontact in uw buurt
Als longpatiënt heeft u veel aan uw arts of praktijkondersteuner, maar wat u van andere patiënten hoort, is minstens zo waardevol. U leert van andermans ervaring. Dat kan bij Longpunt, de ontmoetingen die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners. Het programma van Longpunt vindt u op de website Haaglanden | Longfonds
Meer informatie
Lees hier meer informatie over het Leefstijlprogramma.
Vind hier een zorgverlener bij u in de buurt.