Mentale gezondheidsnetwerk regio Haaglanden

Patiënten met complexe psychische of sociale problematiek moeten eerder op de juiste plek zorg krijgen. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat huisartsen, ggz en sociaal domein daarvoor regionaal gaan samenwerken in mentale Gezondheidsnetwerken. De werkwijze, waarmee de regio’s aan de slag kunnen is in het voorjaar van 2024 gepresenteerd.

De wachtlijsten in de GGZ zijn de afgelopen jaren zo ver opgelopen dat huisartsen te lang verantwoordelijk blijven voor patiënten die ze hebben doorverwezen naar de GGZ. Dit gaat ten koste van de beschikbare tijd voor patiënten met een lichte psychische klachten die wel binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden geholpen. Door een betere samenwerking tussen sociaal domein, huisartsenzorg en ggz in de zogenoemde mentale gezondheidsnetwerken (MGN) verwachten we patiënten sneller op de juiste plek hulp te kunnen bieden.

Verkennend gesprek

Centraal in de werkwijze van het MGN staat het verkennend gesprek (VG). Dit gesprek, waarnaar de huisarts kan verwijzen, heeft tot doel om een patiënt snel op de juiste plek te kunnen helpen (binnen de ggz en/of binnen het sociaal domein). Het VG is bedoeld voor patiënten met psychische klachten en problemen op meerdere levensdomeinen. Patiënten met enkelvoudige problematiek kun je als huisarts gewoon direct blijven verwijzen naar de GGZ.

In het Verkennend Gesprek maken vertegenwoordigers van ggz en sociaal domein daarover samenwerkingsafspraken. Als een patiënt na een VG toch naar de GGZ wordt doorverwezen, is de inzet dat die zorg binnen vier weken begint, ook om te voorkomen dat de problematiek in de tussentijd verergert. Overigens worden in een VG ook afspraken gemaakt over overbruggingszorg, als die nodig is.

Aandachtspunten

  • De LHV vindt het van belang dat de werkwijze van een mentaal gezondheidsnetwerk goed aansluit bij de werkwijze van de huisarts.
  • Het is belangrijk dat de behandelverantwoordelijkheid binnen vier weken wordt overgenomen van de huisarts als een patiënt geestelijke gezondheidszorg nodig heeft. De huisarts moet direct contact kunnen hebben met de verantwoordelijke ggz-behandelaar.
  • De huisarts kan direct doorverwijzen bij enkelvoudige problematiek. Niet elke patiënt heeft een verkennend gesprek nodig.
  • Op termijn kunnen naast huisartsen ook andere deelnemers van een mentaal gezondheidsnetwerk naar het verkennend gesprek verwijzen.
  • De patiënt wordt vanuit het verkennend gesprek doorverwezen zonder tussenkomst van de huisarts. De huisarts krijg wel een goede terugkoppeling. 
  • Er wordt zo nodig andere expertise betrokken bij het mentale gezondheidsnetwerk, bijvoorbeeld op het gebied van een lichte verstandelijke beperking.

Lees voor meer informatie ook
het artikel dat de LVH eerder publiceerde.

Contact

Heeft u hier vragen over, heeft u innovatieve ideeën of ervaart u knel- dan wel verbeterpunten, dan kunt u contact opnemen met info@hadoks.nl ter attentie van Claartje Cousin.